Apps voor middelbare scholieren met autisme

Kinderen / jongeren met autisme zijn vaak erg geïnteresseerd in computers en software. Daarom hier een overzicht van nuttige smartphone-apps en website-apps die kunnen helpen bij huiswerk, bij reizen van en naar school, stappenplannen etc.

Apps die helpen om contacten te leggen

 • Aut-There: deze app (gratis voor zowel Android als iPhone/iPad) biedt jongeren met autisme een manier om contacten te leggen met andere jongeren met autisme, evenementen te vinden, een discussieforum, etc. Voor andere mogelijkheden tot contact zie onze Lotgenotencontact pagina.

Apps die helpen met huiswerk

 • Woordjes leren met Wrts
  : lijkt op Quizlet (zie hieronder). Je voert paren van woorden in (meestal buitenlandse woordjes, maar het kan ook bijvoorbeeld landen met hun hoofdsteden zijn) en je krijgt allerlei manieren om jezelf digitaal te overhoren. Woordjes in bekende talen als Engels, Frans en Duits kun je ook laten uitspreken. Je kunt ook woordenlijsten uitwisselen met elkaar. Er is een Wrts website, een Wrts iPhone app en een Wrts Android app. Het is gratis, maar als je meer functies of meer lijsten wil moet je bijbetalen. Op de Wrts Facebook-pagina staat het vermeld als de Wrts-server down is. Soms zijn er al Wrts-lijstjes beschikbaar voor bepaalde lesboeken, maar het is ook heel leerzaam om zelf de woordjes in te typen.

 • Woordjes leren met Quizlet: lijkt op Wrts (zie hierboven). Website waar je paren van woorden kunt invoeren en op allerlei manieren overhoren. Verschil met Wrts is dat je niet zoveel persoonlijke gegevens hoeft in te vullen, dat het engelstalig is en dat je plaatjes aan de woorden kunt toevoegen (je krijgt suggesties voor plaatjes op basis van het woord). Het uiterlijk is uiteraard ook anders, de een zal Wrts prettiger vinden en de ander Quizlet. Extra features kunnen ontsloten worden tegen bijbetaling. Er is ook een iPhone/iPad app en een Android app.

 • Uitspraak vreemde talen:
  • Oddcast Text to Speech (gratis web-app) kan zinnetjes in het Engels, Frans of Duits (en andere talen) uitspreken, waarbij je kunt kiezen uit mannen- en vrouwenstemmen, uit verschillende landen, en je kunt zelfs de toonhoogte en snelheid aanpassen. De kwaliteit van de uitspraak is goed, in ieder geval een stuk beter dan Google Translate!
  • Cambridge Dictionary (gratis web-app) is een betrouwbaar Engels-Engels woordenboek, inclusief uitspraak van het woord in het Brits Engels en Amerikaans Engels.

 • Topografie oefenen: Topomania heeft naast een gratis website waar je online kunt oefenen met talloze kaarten en diverse spelvormen (even een account aanmaken met je e-mail adres), ook apps voor Android (€2,69) en iPad (€2,29). Je kunt ook eigen kaarten maken, bijvoorbeeld precies die plaatsen die je voor die ene toets op school moet leren. Soms zijn er door anderen al kaarten gemaakt voor bepaalde aardrijkskundeboeken, al zijn die niet altijd via het menu terug te vinden. Googlen op Topomania met de naam van de methode kan helpen.

 • Mindmapping: mind maps zijn een visuele manier om samenvattingen te maken. Een gratis web-app die best veel kan is Coggle.

 • Blind leren typen: Rapid Typing is gratis software voor Windows met vele instellingsmogelijkheden.

 • Apps voor huiswerkplanning
  • 1blik online schoolagenda biedt een web-versie van de eigen 1blik planmethode (zie filmpje van 1blik planmethode) die al langer wordt toegepast bij de papieren 1blik agenda. Het kost €17,50 per jaar, en je kunt het 3 maanden gratis uitproberen.
  • Zie ook een recensie van 5 studie-apps bij autisme, voornamelijk voor de iPhone. Lees ook het commentaar met nog wat extra suggesties voor Android.
  • Een "gewone" digitale agenda waarin je zelf via afspraken inplant wanneer welk huiswerk gedaan wordt, bijvoorbeeld Google Calendar, of Apple's iCal. Je kunt het zo instellen dat je meerdere mensen lees- of wijzigingsrechten in de agenda geeft.

Apps die helpen bij het reizen

Wellicht handig voor het reizen van en naar school:
 • Apps voor (realtime) reisinformatie:
  • 9292: gratis app voor zowel Android als iPhone als web-browser, waarmee je ‘live’ een OV-reis van A naar B kunt plannen. Waar wijzigingen in de vertrek- en aankomsttijden optreden, kan de reis herpland worden en biedt 9292 je een alternatieve route aan.
  • CityMapper voor iPhone (gratis) kan ook realtime een OV-reis inplannen.
 • Apps die een persoon kunnen volgen:
 • GoOV is een pakket van dienstverlening waar ook een app bij hoort, bedoeld om mensen die anders met een taxibusje gehaald en gebracht moeten worden, zelfstandig te leren reizen. Afhankelijk van de gekozen opties kost het eenmalig €650 met daarna €20 per maand, of meer, maar ze gaan ervan uit dat een zorg- of overheidsorganisatie dat betaalt. Ze schrijven op hun site: "Als je geen vervoersindicatie hebt, of de GoOV wordt niet in je gemeente/organisatie aangeboden, neem dan contact met ons op voor je mogelijkheden." De app is beschikbaar voor Android (alleen te verkrijgen via de bijbehorende training van GoOV), het is de bedoeling dat het ook voor iOS beschikbaar komt.

Apps die helpen met taken uitvoeren op een bepaald tijdstip

 • Ritme: helpt om een voornemen om te zetten in actie. Stel herinneringen zo in dat je ze eerst moet ontgrendelen met QR-code stickers rond het huis. Op deze manier kun je jezelf inzetten om in ieder geval een blik op zaken te werpen, voordat je een beslissing maakt of het je gaat lukken. Voorbeeld: op het moment dat je tanden moet poetsen kun je het alarm uitzetten door naar de badkamer te gaan en daar de QR-sticker te scannen. Heb je een ander schema nodig thuis dan op school? Dan kun je die locaties aan andere herinneringen binden. De app is gratis voor Android en iPhone, het basispakket QR-stickers kost € 25,00. Zie ook de website van Ritme en het AD-artikel Aldericks vondst helpt mensen met AD(H)D en autisme ritme aan te leren.

Apps met kant-en-klare stappenplannen

Dit zijn apps waarin voor bepaalde situaties beschreven staat wat je kunt doen, met tekst en soms ook met plaatjes.
 • Calm Harm: deze gratis app voor Android of iPhone/iPad is bedoeld om jongeren te helpen die zichzelf verwonden, en zou ook kunnen helpen bij overprikkeling, volgens deze recensie van een volwassen vrouw met autisme. Citaat uit de recensie: "Het doel van de app is dat diegene een alternatief vindt en uitvoert in plaats van zichzelf te verwonden. Dat is een hele uitdaging want de drang om jezelf te verwonden is heel erg sterk en lastig te weerstaan. Ik vond deze app niet alleen daarvoor bruikbaar maar ook voor als je overprikkeld bent. Want in beide gevallen is het belangrijk dat je een goede strategie kiest om er mee om te gaan." Haar conclusie: "Een nadeel kan zijn dat de app volledig in het Engels is. Wat ik ook mis is de optie om eigen activiteiten toe te voegen in de verschillende categorieën. Je kunt via de app wel suggesties doen aan de ontwikkelaar van de app. De app is gebruiksvriendelijk, duidelijk en overzichtelijk. Al kan ik me voorstellen dat het kleurrijke mensen met autisme kan storen. Je moet ook in staat zijn (om te leren) er aan te denken dat als je overprikkeld bent of je wilt jezelf verwonden dat je de app raadpleegt. En ook dat is niet voor iedereen even eenvoudig. Voor mij persoonlijk heeft de app zeker toegevoegde waarde en blijft hij dus in mijn collectie!" Lees meer in de recensie van Iksimij.

Apps met do-it-yourself stappenplannen

Dit zijn apps waarin je eigengemaakte picto-stappenplannen kunt bekijken. Je stelt ze samen in de app zelf of met behulp van een (meestal betaald) programma op je desktop computer.
 • DayMate: gratis prikkelarme app voor dagindeling voor iPhone/iPad en Android. De gratis versie is beperkt, tegen eenmalige bijbetaling van €1,99 tot €6,99 zijn extra mogelijkheden bij te kopen. Gemaakt door de moeder van een jongen met autisme als Assist Helpt (zie hieronder). Je kunt activiteiten aanmaken met een start- en eindtijd, en aangeven op welke dagen van de week ze voorkomen. Je kunt een van de speciaal voor deze app ontworpen iconen erbij kiezen.
  Als de starttijd van de activiteit aangebroken is, hoor je een tingeltje (eigen notificatiegeluid van DayMate, niet instelbaar) en kun je op Starten klikken. Dan zie je het tijdsverloop van de activiteit in een voortgangsbalkje. Op de eindtijd krijg je ook weer een notificatie.
  • Extra's bij eenmalige bijbetaling van €3,99: uit meer dan 19 iconen kunnen kiezen; meer dan 10 activiteiten kunnen aanmaken; ook subtaken kunnen aanmaken die je kunt afvinken tijdens de activiteit.
  • Extra's bij eenmalige bijbetaling van €6,99: bovenstaande extra's plus een begeleider kunnen instellen die een mail kan krijgen over de uitgevoerde activiteiten, met wie je emojis kunt delen na afronding van een activiteit en die je direct kunt bellen.
 • Assist Helpt (voorloper van DayMate, wordt niet verder ontwikkeld, op de nieuwste iOS/Android versies kan deze app minder goed werken): gratis prikkelarme app voor dagindeling voor iPhone/iPad (gratis) en Android (gratis). De verschillen met DayMate zijn:
  • geen in-app aankopen
  • onbeperkt activiteiten aanmaken
  • subtaken mogelijk, maar beperkt tot 3
  • keuze uit ongeveer 70 iconen (terwijl DayMate na in-app aankoop er meer dan 100 heeft)
  • gebruikt het standaard meldingengeluid van je telefoon
  • begeleider direct kunnen bellen, maar geen mails naar begeleider en geen emoji's kunnen delen

 • PictogramAgenda: Dagritmekaarten/stappenplannen met eigen picto's/foto's voor Android (gratis).

 • PictoPlanner: picto-app voor iPhone/iPad (€5,99). De Stentor schreef een artikel over PictoPlanner.

 • AutiPlan Picto Planning / PictureRoutines: app voor visuele dag- en weekschema's die je kunt gebruiken als je een betaald abonnement hebt op AutiPlan (voor gezinnen €5,95 per maand). Beschikbaar voor Android (gratis) en voor iPhone/iPad (gratis). 

 • MijnEigenPlan: app voor stappenplannen voor dagelijkse terugkerende handelingen, van dezelfde makers als AutiPlan, die je kunt gebruiken als je een betaald abonnement hebt op MijnEigenPlan.nl (€35 per jaar). De apps voor Android en iPhone/iPad zijn dan gratis.

 • PictoPlace Viewer: app die je kunt gebruiken als je een betaald abonnement hebt op PictoPlace (voor particulieren €7,50 per maand). De apps voor Android en iPhone/iPad zijn dan gratis.
Sclera/Iris visualisaties heeft een overzicht van picto-applicaties voor o.a. PC of Mac.

Apps die helpen met tijdsbesef

 • Kids Timer: soort "keukenwekker" die je visueel terug ziet lopen. Beschikbaar in gratis Android versie (met advertenties) en betaalde Android versie (€0,99, zonder advertenties).

 • Time Timer: voor veel mensen bekend als apparaatje met een rood vlak dat de nog te verstrijken tijd weergeeft. Het is ook verkrijgbaar als app. de Android versie kost €0,77 en de iPhone/iPad versie kost €2,99.

Nog meer apps

Op www.apps-autisme.be vind je nog meer apps die handig kunnen zijn bij autisme, ingedeeld in rubrieken als Dagelijks leven, Interesses, Tijd & Planning, etc.