13 januari 2016: Internetconsultatie over wetsvoorstel om makkelijker nieuwe school te starten

Geplaatst 13 jan. 2016 15:17 door AutiPassend Onderwijs Utrecht   [ 12 mei 2018 07:14 bijgewerkt ]
"De vrijheid van onderwijs viert volgend jaar haar honderdjarig jubileum, maar de uitwerking van artikel 23 in de Grondwet is al lang niet meer van deze tijd." Zo start het bericht op rijksoverheid.nl getiteld "Meer ruimte voor nieuwe scholen". Het gaat erom dat nieuwe (door de overheid gefinancierde) scholen niet meer zouden moeten worden geweigerd omdat er al voldoende scholen van die richting (geloof, levensovertuiging) zijn, maar dat een nieuwe school toestemming krijgt voor overheidsfinanciering en huisvesting als er genoeg belangstelling van ouders voor is. 

Het wetsvoorstel is nu bekendgemaakt, iedereen kon via een internetconsultatie zijn of haar mening geven tot 29 februari 2016. Een samenvatting van de voorgestelde wijzigingen staat op pagina 20 van het wetsvoorstel. De reactie van onze stichting vind je hier.

Toen dit plan in juli aangekondigd werd, werden drie mogelijke scenario's geschetst. Het lijkt erop dat gekozen is voor scenario 3, die de minste bescherming biedt voor bestaande scholen en de meeste kansen voor nieuwe scholen, zie de beschrijving van de scenario's in ons nieuwsbericht van 2 juli 2015 - Plan staatssecretaris: meer ruimte voor nieuwe scholen.

Tijdslijn

  • 2018: Het wetsvoorstel heeft het niet gehaald en het nieuwe kabinet van 2018 heeft geen plannen voor een wet als deze.
Als zo'n nieuwe school dan in 2020 zou starten met alleen een brugklas (wat vaak gebeurt), dan zijn de kinderen die nu (2016) in groep 4 zitten de eersten die naar zo'n nieuwe school kunnen gaan. Zou die datum (eerste nieuwe scholen starten in 2020) iets te maken hebben met de  eerdere uitspraak op 30 juni 2015 - Sander Dekker: in 2020 elke thuiszitter binnen 3 maanden passend onderwijs? Het plan "Meer ruimte voor nieuwe scholen" werd slechts een paar dagen na de uitspraak over thuiszitters in 2020 gelanceerd...

Gerelateerd


Ander politiek nieuws over Passend Onderwijs: zie overzicht Landelijke politiek