Cursussen/trainingen in en om Utrecht

Op deze pagina een overzicht van organisaties die in de regio Utrecht cursussen aanbieden voor (ouders van) kinderen met autisme. Op een aparte pagina vermelden wij Brugklastrainingen in en om Utrecht, bedoeld voor kinderen in groep 8 die het jaar daarop naar de (reguliere) middelbare school zullen gaan. Ook apart: Lotgenotencontact, waar je ook enkele sportactiviteiten vindt.
 
Altrecht
Altrecht Jeugd in Utrecht Lunetten biedt groepsbehandeling aan kinderen en jongeren met ASS in de leeftijd van 6-18 jaar, zoals sociale vaardigheden en agressieregulatie (ook bruikbaar als emotieregulatie). Voor ouders is er psycho-educatie mogelijk.
 
Auris logo van Auris
Het Auris cursuscentrum in Houten biedt diverse cursussen voor (leerkrachten/ouders van) kinderen met autisme. Zie de Auris cursussen
Kosten: de cursussen voor professionals kosten € 100 voor een dagdeel van 3 uur (kunnen ook interessant zijn voor ouders). De cursussen voor kinderen en jongeren zijn gratis voor wie op een Auris school zit of ambulante begeleiding van Auris krijgt (gaat van begeleidingsuren af), maar voor anderen zijn ze honderden euro's.

Autisme Academie
Deze organisatie biedt regelmatig opleidingen tot autisme coach, ook in Utrecht.

Autisme Academy
Deze organisatie van Annelies Spek biedt o.a. een 2-daagse cursus om Mindfulness te kunnen leren aan mensen met autisme.

Autisme Centraal
De Vlaamse organisatie die o.a. het Autismebelevingscircuit ontwikkelde, biedt af en toe in Nederland opleidingen over autisme aan. bijvoorbeeld in Gouda.

Balans Academy
Balans biedt cursussen voor zowel ouders als onderwijsprofessionals, door het hele land maar vooral in hun hoofdkantoor in De Bilt. Zie hun kalender.
Balans heeft ook regionale thema-avonden, die vind je in deze kalender.

De Betekenaar
Voor trainingen over hoe je door te tekenen beter kunt communiceren met kinderen met autisme, zie Tekenen & Autisme, ook in Utrecht.
logo van Delfos Academy

Delfos Academy
Delfos Academy biedt modules, cursussen en leergangen aan gestoeld op de brede kennisbasis van haar naamgever, mevr.dr. M.F. Delfos (zie ook Martine Delfos over mentale leeftijden). Het gaat hierbij onder andere om deskundigheidsontwikkeling ten aanzien van ASS/AutismeSpectrumStoornissen, in Utrecht.

Novilo
Novilo is gespecialiseerd in opleidingen voor mensen rond hoogbegaafde kinderen die vastlopen.

Ouderwijz
Deze organisatie biedt studiedagen over diverse onderwerpen, zoals: "Een diagnose en dan?" of "ABC-Circuit", over dat laatste zie ook onze pagina AutismeBelevingsCircuit (ABC).

Teken je gesprek
Bij kinderen, jongeren en volwassenen met een autisme spectrum stoornis is het extra belangrijk, dat ze rustig de tijd krijgen om overzicht en grip op hun situatie te krijgen. Wat denk ik allemaal? Waar ben ik bang voor? Wat voel ik? Teken je gesprek geeft deze kinderen, jongeren en volwassenen zelf overzicht en daardoor mogelijkheid tot het komen tot inzichten en oplossingen over bijvoorbeeld (faal)angst, pesten, gedrag, concentratie en werkhouding. Ook bij gesprekken met kinderen, jongeren en volwassenen die overmatig piekeren biedt deze workshop nieuwe handvatten. 
Deze workshops worden gegeven in het hele land, waaronder ook regelmatig in Lelystad, Houten of Utrecht, zie de data en prijzen.

UMC Utrecht
 
UPPP
De Utrechtse Psychologen Pedagogen Praktijk biedt naast een brugklastraining ook een training sociale vaardigheden en een pubergroep. Zie bijvoorbeeld de info voor kinderen en jongeren, of de beschrijving van de SoVa training.