![]()
Wat houdt de Wet Passend Onderwijs eigenlijk in? Bekijk de infographic Passend Onderwijs op 1 A4-tje en/of het animatiefilmpje Passend Onderwijs in 3 minuten. Meer informatie van het ministerie van Onderwijs vind je op Passend onderwijs op rijksoverheid.nl. Het onderwijs is niet de enige partij die een rol speelt bij het bieden van zorg/begeleiding op school: lees ook Gemeente (mede)verantwoordelijk voor zorg/begeleiding op school bij autisme.
De zorgplicht in het kortAls een leerling extra ondersteuning nodig heeft op school, geldt de zorgplicht. Welke school heeft de zorgplicht? Zit een kind al op een school, dan heeft die school zorgplicht voor de periode dat de leerling op school blijft. Hebben de ouders hun kind schriftelijk (mag per e-mail) aangemeld bij een nieuwe school, dan heeft die nieuwe school zorgplicht vanaf het moment van aanmelding (uitzonderingen staan hieronder). De school die zorgplicht heeft, moet grondig onderzoeken wat de ondersteuningsbehoefte van de leerling is (dat wordt opgeschreven in een ontwikkelingsperspectief oftewel OPP). Voor dat onderzoek mogen ze na toestemming van de ouders didactische gegevens en informatie over de extra ondersteuningsbehoefte opvragen. Daarna moet de school kijken of ze zelf die ondersteuning kunnen bieden. Zonee, dan moeten ze aan hun samenwerkingsverband vragen of die kunnen helpen met extra budget en/of expertise om de ondersteuning te bieden. Als dat ook niet kan, dan is de school verantwoordelijk voor het aanbieden van een andere school die dat wel kan en die ook plek heeft. Dat laatste moet in overleg met de ouders, want hun voorkeur moet meetellen. Zo'n andere school moet er zijn omdat het samenwerkingsverband een "dekkend aanbod" moet hebben. Echter, officieel hoeft er helaas alleen een aanbod te zijn van "zo passend mogelijke" plaatsen in het onderwijs voor ieder kind (Artikel 17a Wet op het voortgezet onderwijs). Wat "zo passend mogelijk" betekent ligt niet vast. De Wet Passend Onderwijs suggereert dat zo ieder kind de juiste plek zal krijgen, waar zijn of haar talenten optimaal ontwikkeld kunnen worden. Dat het in de praktijk niet altijd zo uitpakt moge blijken uit het nog altijd hoge aantal thuiszitters. Zie ook hieronder de paragraaf Scholen doen het niet altijd volgens de regels. Wanneer geldt de zorgplicht niet?Er zijn twee uitzonderingen: de school heeft geen zorgplicht als
Bij weigering vanwege de verwachting dat deze leerling het onderwijsniveau van de betreffende schoolsoort niet kan halen (bijvoorbeeld bij aanmelding voor havo terwijl de school denkt dat de leerling niet meer dan mavo kan halen), mag de school wel de invloed van de beperking meerekenen, maar niet afgaan op algemene ideeën. Ze moeten naar het individuele kind kijken.
Na aanmelding bij een school, wordt ook gekeken of de school vol zit (zie Wanneer is een school vol?). Als de school een wachtlijst hanteert gaat de zorgplicht pas gelden op het moment dat de leerling aan de beurt is. Bij loting gaat de zorgplicht pas gelden als de leerling ingeloot wordt. Als een van deze uitzonderingen van toepassing is kun je je kind officieel aanmelden bij een andere school (bij de overstap vanuit de basisschool naar een middelbare school gaat dat vaak via een POVO-procedure). Speciale situatiesAls je je kind op meerdere scholen hebt aangemeld waar bovenstaande uitzonderingen niet gelden, wordt aan ouders gevraagd welke school hun voorkeur heeft. Deze voorkeursschool krijgt zorgplicht. Als je kind al op een vergelijkbare school zit, maar je meldt je kind schriftelijk aan bij een andere school, dan heeft die nieuwe school zorgplicht. (Uiteraard moet de huidige school gewoon extra ondersteuning blijven geven tot de leerling de school verlaat.) Mocht het lastig zijn om (tijdig) een school te vinden die de juiste extra ondersteuning kan bieden, dan kun je ook aankloppen bij het samenwerkingsverband passend onderwijs van jouw gemeente, dat verantwoordelijk is voor een dekkend aanbod in de regio (waar ook voldoende plaats moet zijn).
Informatiegids Passend Onderwijs voor oudersMeer weten? Een heldere introductie voor ouders vind je in Passend Onderwijs - informatiegids voor ouders. In deze gids vind je informatie die je kunt gebruiken in de zoektocht naar passend onderwijs voor je kind. De gids richt zich vooral op het reguliere onderwijs, omdat hier de grootste veranderingen plaatsvinden met de komst van passend onderwijs.
[Noot: bekijk ook onze eigen visie over wanneer speciaal en wanneer regulier VO geschikt is.]
In de bovengenoemde Informatiegids Passend onderwijs vind je:
|