Aparte klassen voor slimme autist

Geplaatst 29 okt. 2014 03:58 door AutiPassend Onderwijs Utrecht   [ 23 apr. 2019 23:48 bijgewerkt ]
In het Nederlands Dagblad stond op 25 oktober 2014 het artikel "Aparte klassen voor slimme autist".

"... Maar voor autistische havo/vwo-leerlingen ligt de keuze voor een goede school lastiger. Het speciaal onderwijs is vaak te makkelijk, maar op een gewone middelbare school kunnen zij in de problemen komen."

Wij zijn enthousiast over deze vorm van onderwijs, die op niveau 1.5 van onze preventiepiramide zit, die niet alleen voor kinderen met autisme hoeft te zijn, maar ook voor andere kwetsbare (internaliserende) kinderen goed kan passen. Het liefst zien we dat gecombineerd met trajectbegeleiding in de bovenbouw, niveau 1.3 van de preventiepiramide.

Dit artikel gaat over het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam, dat ook vermeld staat op onze pagina School-voorbeelden in Nederland. Deze school heeft special classes voor leerlingen met een autismestoornis. In de onderbouw zitten deze leerlingen in aparte kleine groepen. De begeleiding van deze leerlingen is erop gericht om ze die competenties aan te leren zodat ze in de bovenbouw kunnen instromen in reguliere klassen. Dan zijn de leerlingen inmiddels gewend aan het gebouw, de docenten en andere aspecten van de school. Zie ook het filmpje op de website van Passend Onderwijs.