'Duizenden kinderen onnodig thuis door onwil scholen'

Geplaatst 3 okt. 2016 00:48 door AutiPassend Onderwijs Utrecht   [ 23 feb. 2019 15:01 bijgewerkt ]

foto: bijgesneden van Flickr stream Mediawijzer.net - CC BY 2.0

Volkskrant, 3 oktober 2016: Duizenden kinderen zitten 'volstrekt onnodig' thuis doordat een deel van de scholen en gemeenten onvoldoende zijn best doet een passende onderwijsplek te vinden. Dit zegt voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert, die als "aanjager van het Thuiszitterspact" de thuiszittersproblematiek de afgelopen maanden bestudeerde.

In sommige regio's gaat het aantal thuiszitters flink omlaag, maar in andere regio's blijft het aantal te hoog. Dullaert ziet als redenen: soms ligt het aan de gebrekkige samenwerking tussen onderwijs, gemeenten en zorg, en soms aan de onwil van scholen die bezorgd zijn om hun slagingspercentages en de aanzuigende werking: als het goed gaat met een zorgleerling op die school, dan zijn ze bang dat ze nog veel meer zorgleerlingen zullen krijgen.


Naar aanleiding van dit nieuws maakte de NOS de reportage Elke middag zat Sonja's zoon thuis: ik zag hem veranderen. Sonja en haar zoon speelden ook de hoofdrol in een filmpje dat vertoond werd op de Thuiszitterstop waar het Thuiszitterspact werd ondertekend: Zo kan het ook in NL: ex-thuiszitter met intensieve begeleiding weer naar school.

Over dit artikel zijn Kamervragen gesteld, lees hier wat de staatssecretaris daarop antwoordde: 4 november 2016: Onderwijsinspectie kan financiële sancties opleggen als school zorgplicht blijft ontwijken

Gerelateerde artikelen: