Geweldig interview over autisme in het onderwijs vroeger en nu

Geplaatst 31 jan. 2016 06:32 door AutiPassend Onderwijs Utrecht   [ 11 jul. 2018 06:38 bijgewerkt ]
Het blad Vox van de Radbouduniversiteit Nijmegen publiceerde eind december 2015 een interview met de bekende hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Rutger Jan van der Gaag: "Een, twee in de maat". 


Enkele citaten:

"Het aantal mensen [met autistische trekken] dat vastloopt, is verdrievoudigd in de afgelopen veertig jaar. "

"Het drama was dat – terwijl de eigenaardigheden van de hoogleraar op school altijd werden gewaardeerd – hij en zijn vrouw inmiddels verwikkeld waren in een slopende procedure om aan te tonen dat hun zoon geschikt was voor het gewone onderwijs." 

Hij kwam erachter dat in Nederland 17 procent van de leerlingen ‘zorgleerlingen’ zijn, met een indicatie voor het speciaal onderwijs [...]. Terwijl dit percentage in de rest van Europa niet uitkomt boven de 3 à 4 procent. 

"Al die kinderen die maar een beetje uit de pas liepen, al die kinderen waarvan men ook maar eventjes dacht ‘wat een lastpak is dat toch’ of ‘die kan niet goed meekomen’, hebben we hup naar het speciaal onderwijs gestuurd of via een rugzak extra begeleid. In plaats van te gaan nadenken wat er mis is met ons onderwijs." 

Jammer, vindt de psychiater, dat we in Nederland niet kijken hoe we de ‘eigenaardigheden’ van kinderen kunnen inpassen in de klas, zodat er solidariteit ontstaat, begrip voor elkaar. 


Dit interview is zeer de moeite waard om te delen met anderen, bijvoorbeeld met school!