Goede documentaire over autisme met Professor Uta Frith bij Uitzending Gemist

Geplaatst 15 dec. 2014 10:07 door AutiPassend Onderwijs Utrecht   [ 29 dec. 2019 02:55 bijgewerkt ]
Professor Uta Frith heeft haar leven gewijd aan onderzoek naar autisme. Ze vertelt over de bijzondere mensen die ze in al die jaren heeft ontmoet en laat zien hoe autistische mensen de wereld ervaren.

Het is interessant om te zien hoe ze het beroemde experiment met Sally en Anne uitvoert. Ze beschrijft de sociale vaardigheid die hiermee getest wordt als "mentalizing": het je kunnen inbeelden hoe een ander zal reageren. Opvallende quote: "Er wordt vaak gezegd dat mensen met autisme geen empathie hebben, maar dat klopt niet."

Deze documentaire laat goed zien hoeveel verschillende vormen van autisme er zijn. Je ziet gesprekjes met diverse soorten mensen met autisme. Ook legt Professor Simon Baron Cohen uit dat je autistische eigenschappen kunt meten als met een lineaal. Je kunt hoog of laag scoren, of gemiddeld. Mensen met een diagnose autisme scoren over het algemeen flink boven het gemiddelde van de totale bevolking.Uta Frith en Simon Baron Cohen speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van autisme, zie de samenvatting bij Boekreview: Autisme - De vele gezichten van een stoornis.