Inclusief onderwijs in Noorwegen voor kinderen met autisme

Geplaatst 30 mei 2015 02:05 door AutiPassend Onderwijs Utrecht   [ 6 mei 2018 14:21 bijgewerkt ]
Dit filmpje van maart 2015 laat het contrast zien tussen het huidige onderwijs in Nederland voor kinderen met autisme en inclusief onderwijs in Noorwegen. Het kan dus wel! 

Elke ouder die in Nederland tegen de grenzen van het onderwijssysteem is aangelopen, zal ontroerd zijn bij het stukje waar de moeder (na diverse afwijzingen in Nederland) te horen kreeg: "Al heeft hij 20 begeleiders nodig, hij mag hier blijven." Haar zoon kreeg 2 fulltime begeleiders om het vertrouwen in school terug te winnen en weer tot leren te komen.

In Nederland zijn er voorzichtige plannen voor "meer inclusief onderwijs". Op de website Passend Onderwijs van het ministerie van OCW staat een interview met Erik Dannenberg: "We moeten het speciaal onderwijs opnieuw positioneren". Als projectleider van de stuurgroep ‘Speciaal onderwijs in de transities’ wil hij de expertise van het speciaal onderwijs naar de reguliere scholen brengen. Wat volgens Dannenberg een groot voordeel is van meer ‘inclusief’ onderwijs, is dat kinderen leren omgaan met kinderen met een beperking. “Ik vind dat we passend onderwijs moeten laden met een samenlevingsvisie gericht op onderwijs, zorg en participatie. Een includerende samenleving, in plaats van mensen op hun beperking te sorteren en apart te zetten.”


Gerelateerd op deze site: