We hebben zojuist de jaarwisseling 2015-2016 achter de rug. Een tijd om terug te kijken en vooruit te blikken. In 2012 werd AutiPassend Onderwijs Utrecht opgericht als een ouderinitiatief (inmiddels een stichting). We hebben op allerlei manieren aandacht gevraagd voor meer havo/vwo-mogelijkheden voor kinderen met autisme die extra ondersteuning nodig hebben in en om Utrecht (zie Wat doen wij). We denken dat inmiddels misschien 20% van ons doel bereikt is en dat er nog 80% te gaan is. Een voorbeeld van een actie van ons was het bovenaan de agenda krijgen van kinderen met autisme tijdens een actietafel die het samenwerkingsverband van middelbare scholen in Utrecht organiseerde in 2012. Dat het niet eenvoudig is om het gehoord worden te laten volgen door daadwerkelijke verbetering blijkt uit het volgende:
Van de 9 Utrechtse kinderen met autisme die eind 2012 in groep 8 zaten en meededen met de genoemde actietafel heeft de grote meerderheid ook nu nog veel moeite om onderwijs te krijgen dat goed genoeg is. Er is inmiddels een nieuw onderwijssysteem ingevoerd ("Passend Onderwijs"), waardoor weer allerlei nieuwe kansen, mogelijkheden, maar zeker ook beperkingen zijn ontstaan. Onderwijsbeleid in stad Utrecht leidt tot uitsluitingIn de gemeente Utrecht hebben de middelbare scholen onderling afgesproken dat ze allemaal hetzelfde basisniveau aan ondersteuning bieden. Geen enkele school biedt kleine integratieklassen of structuurklassen, geen enkele school biedt trajectbegeleiding. Een argument dat wordt gegeven, is dat alle leerlingen het liefst in een gewone klas meedoen.
Dit heeft echter juist uitsluiting tot gevolg, zodra er leerlingen zijn die wel willen maar het niet vol kunnen houden in een volle klas van 30 leerlingen, met wat begeleiding van een coach buiten de lesuren. Deze leerlingen worden dan doorverwezen naar een externe voorziening, waarvan er inmiddels diverse bij zijn gekomen (zie de lijst hieronder). Zo kan het dus gebeuren dat leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, te vaak niet naar een reguliere school kunnen. Dat is geen participatie, dat is geen thuisnabij onderwijs!
Onze preventiepiramide kent 11 niveaus, van 1.1 (persoonlijke coach) tot 3.3 (maatwerk voor thuiszitters). Voor leerlingen uit de gemeente Utrecht zijn de niveaus 1.3, 1.4, 1.5 en 2.1 niet beschikbaar, en niveau 1.2 alleen op gymnasium-niveau. Dat betekent dat als een leerling onvoldoende heeft aan niveau 1.1, en havo of atheneum wil doen, hij of zij direct aangewezen is op niveau 2.2 t/m 3.3 (speciaal onderwijs, gespecialiseerde opvang). Het is niet vreemd dat Utrecht-stad drie particuliere middelbare scholen kent, want als de ontwikkeling van je kind op het spel staat, en je kunt het betalen, dan kies je uit nood voor de kleine klassen en het hoge cognitieve niveau van de particuliere scholen.
Dit beleid van de Utrechtse scholen heeft als nadelen:
Andere scholen in Nederland bieden wel de preventiepiramide niveaus 1.2 t/m 1.5 en 2.1 aan, zie School-voorbeelden in Nederland. Voorbeelden dichterbij zijn de trajectbegeleiding op een reguliere school in Woerden en Nieuwegein en kleine klassen op reguliere scholen in Zeist, Amersfoort en binnenkort Huizen. Dus het kan wel!
[Update november 2016: in 2017 komt er in Utrecht een reguliere havo/vwo met klassen van 16! Dat is een grote stap in de goede richting.]
Nieuwe onderwijsmogelijkheden van de afgelopen 4 jaarOm ons allen te inspireren om door te gaan met de strijd, delen we hieronder ook de bescheiden successen die met elkaar geboekt zijn in de afgelopen 4 jaar. In onze regio zijn de volgende nieuwe onderwijsmogelijkheden gekomen voor kinderen in de middelbare schoolleeftijd met autisme en havo/vwo-niveau:In Utrecht-stad:
Graag bepalen we voor 2016 weer samen met onze lezers de agenda. Hebben jullie tips voor onze acties of wil je je eigen acties delen? Mail die dan naar bestuur@autipassendonderwijsutrecht.nl |
Alle nieuwsberichten >