Apps voor middelbare scholieren met autisme

Kinderen / jongeren met autisme zijn vaak erg geïnteresseerd in computers en software. Daarom hier een overzicht van nuttige smartphone-apps en website-apps die kunnen helpen bij huiswerk, bij reizen van en naar school, stappenplannen etc.

Apps die helpen om contacten te leggen

 • Aut-There: deze app (gratis voor zowel Android als iPhone/iPad) biedt jongeren met autisme een manier om contacten te leggen met andere jongeren met autisme, evenementen te vinden, een discussieforum, etc. Voor andere mogelijkheden tot contact zie onze Lotgenotencontact pagina.

Apps die helpen met huiswerk

 • Woordjes leren met Wrts:
   lijkt op Quizlet (zie hieronder). Je voert paren van woorden in (meestal buitenlandse woordjes, maar het kan ook bijvoorbeeld landen met hun hoofdsteden zijn) en je krijgt allerlei manieren om jezelf digitaal te overhoren. Woordjes in bekende talen als Engels, Frans en Duits kun je ook laten uitspreken. Je kunt ook woordenlijsten uitwisselen met elkaar. Er is een Wrts website, een Wrts iPhone app en een Wrts Android app. Het is gratis, maar als je meer functies of meer lijsten wil moet je bijbetalen. Op de Wrts Facebook-pagina staat het vermeld als de Wrts-server down is. Soms zijn er al Wrts-lijstjes beschikbaar voor bepaalde lesboeken, maar het is ook heel leerzaam om zelf de woordjes in te typen.

 • Woordjes leren met Quizlet: lijkt op Wrts (zie hierboven). Website waar je paren van woorden kunt invoeren en op allerlei manieren overhoren. Verschil met Wrts is dat je niet zoveel persoonlijke gegevens hoeft in te vullen, dat het engelstalig is en dat je plaatjes aan de woorden kunt toevoegen (je krijgt suggesties voor plaatjes op basis van het woord). Het uiterlijk is uiteraard ook anders, de een zal Wrts prettiger vinden en de ander Quizlet. Extra features kunnen ontsloten worden tegen bijbetaling. Er is ook een iPhone/iPad app en een Android app.

 • Uitspraak vreemde talen: Deze gratis web-app kan zinnetjes in het Engels, Frans of Duits (en andere talen) uitspreken, waarbij je kunt kiezen uit mannen- en vrouwenstemmen, uit verschillende landen, en je kunt zelfs de toonhoogte en snelheid aanpassen. De kwaliteit van de uitspraak is goed, in ieder geval een stuk beter dan Google Translate!

 • Topografie oefenen: Topomania heeft naast een gratis website waar je online kunt oefenen met talloze kaarten en diverse spelvormen (even een account aanmaken met je e-mail adres), ook apps voor Android (€2,69) en iPad (€2,99). Je kunt ook eigen kaarten maken, bijvoorbeeld precies die plaatsen die je voor die ene toets op school moet leren. Soms zijn er door anderen al kaarten gemaakt voor bepaalde aardrijkskundeboeken, al zijn die niet altijd via het menu terug te vinden. Googlen op Topomania met de naam van de methode kan helpen.

 • Mindmapping: mind maps zijn een visuele manier om samenvattingen te maken. Een gratis web-app die best veel kan is Coggle.

 • Apps voor huiswerkplanning

Apps die helpen bij het reizen

Wellicht handig voor het reizen van en naar school:
 • OV-coach: zie hieronder bij Apps met kant-en-klare stappenplannen.

 • Companion (never walk home alone): gratis app voor zowel Android als iPhone die het mogelijk maken dat iemand anders op afstand kan volgen hoe je reis verloopt. Oorspronkelijk bedacht voor mensen die het eng vinden om 's nachts alleen te lopen, maar wellicht ook goed bruikbaar om je kind met autisme te helpen om zelfstandig een reis te maken! Zie de Nederlandse uitleg met filmpje.

 • Family Locator apps: er zijn nog meer apps waarmee je op basis van GPS-tracking de locatie van een familielid kunt volgen, sommige hebben ook een paniekknop waarmee direct de locatie bekendgemaakt kan worden bij iemand anders. Zie Android-apps met zoekterm Family Locator en iTunes-apps met zoekterm Family Locator.

Apps met kant-en-klare stappenplannen

Dit zijn apps waarin voor bepaalde situaties beschreven staat wat je kunt doen, met tekst en soms ook met plaatjes.
 • Digitale coaches: Een digitale coach is een app op de mobiele telefoon die persoonlijke hulp geeft om meer zelfstandig te functioneren in bepaalde situaties zoals op school, bij een studie of reizen in het openbaar vervoer. Deze coaches werken op het ‘chat-by-click’ principe. Dit werkt door zinnen of vragen aan te klikken waarbij een geautomatiseerde helpdesk vervolgens de antwoorden geeft. Bij die antwoorden verschijnen dan nieuwe vervolgvragen die de gebruiker ook weer kan aanklikken. Op deze manier geven de digitale coaches stap voor stap uitleg, instructies en tips om een probleem zo zelfstandig mogelijk op te lossen. Onderstaande digitale coaches zijn ontwikkeld in samenwerking met het Dr. Leo Kannerhuis.
 • logo van OV-Coach
  • Schoolcoach
   De Schoolcoach kan leerlingen met autisme die naar de middelbare school gaan helpen bij lastige situaties. Bijvoorbeeld met huiswerk op tijd af krijgen, samenwerken, of bezigheden in de pauze. Hij is er voor Android (€0,89).
  • OV-coach: Helpt jongeren met een autisme spectrum stoornis (ASS) om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. De OV-coach geeft tips voor het voorbereiden van de reis en biedt hulp bij het reizen met de trein, bus, tram of metro. Hij is er voor Android (€0,89). Voor iPhone is er een vergelijkbare app genaamd Coach2Care OV (€5,49).
 • Sociaal Op Stap (SOS)
  : gratis app voor Android, iPhone of iPad met sociale verhalen / stappenplannen voor allerlei sociale situaties, zoals uitvaarten, bioscoopbezoek, hoe troost je iemand, etc. Zie ook de website sociaalopstap.nl. Ervaringen van een school waar het klassikaal werd ingevoerd: In het begin zijn ze geïnteresseerd in de verhalen en hoe het werkt. Als je het vervolgens aan de leerlingen zelf overlaat om ze te gebruiken, gebeurt dat weinig of halen ze de verhalen zelfs van de telefoon af. Het is dus behoorlijk afhankelijk van hoe het wordt ingeleid en begeleid. Wat wij gemerkt hebben, is dat ouders en leerkrachten steeds naar de verhalen moeten verwijzen, en niet meteen zelf op een vraag moeten antwoorden. Als het gewoon wordt om een stappenplan op te moeten zoeken, zal het beter werken, maar dat vergt in eerste instantie een flinke omslag in het denken van begeleiders (niet meteen antwoord geven omdat dat het snelst is, maar samen een antwoord zoeken op de smartphone). Zie ook deze video over Sociaal Op Stap op Leraar24.

Apps met do-it-yourself stappenplannen

Dit zijn apps waarin je eigengemaakte picto-stappenplannen kunt bekijken. Je stelt ze samen in de app zelf of met behulp van een (meestal betaald) programma op je desktop computer.
 • DayMate: gratis prikkelarme app voor dagindeling voor iPhone/iPad en Android. De gratis versie is beperkt, tegen eenmalige bijbetaling van €1,99 tot €6,99 zijn extra mogelijkheden bij te kopen. Gemaakt door de moeder van een jongen met autisme als Assist Helpt (zie hieronder). Je kunt activiteiten aanmaken met een start- en eindtijd, en aangeven op welke dagen van de week ze voorkomen. Je kunt een van de speciaal voor deze app ontworpen iconen erbij kiezen.
  Als de starttijd van de activiteit aangebroken is, hoor je een tingeltje (eigen notificatiegeluid van DayMate, niet instelbaar) en kun je op Starten klikken. Dan zie je het tijdsverloop van de activiteit in een voortgangsbalkje. Op de eindtijd krijg je ook weer een notificatie.
  • Extra's bij eenmalige bijbetaling van €3,99: uit meer dan 19 iconen kunnen kiezen; meer dan 10 activiteiten kunnen aanmaken; ook subtaken kunnen aanmaken die je kunt afvinken tijdens de activiteit.
  • Extra's bij eenmalige bijbetaling van €6,99: bovenstaande extra's plus een begeleider kunnen instellen die een mail kan krijgen over de uitgevoerde activiteiten, met wie je emojis kunt delen na afronding van een activiteit en die je direct kunt bellen.
 • Assist Helpt (voorloper van DayMate, wordt niet verder ontwikkeld, op de nieuwste iOS/Android versies kan deze app minder goed werken): gratis prikkelarme app voor dagindeling voor iPhone/iPad (gratis) en Android (gratis). De verschillen met DayMate zijn:
  • geen in-app aankopen
  • onbeperkt activiteiten aanmaken
  • subtaken mogelijk, maar beperkt tot 3
  • keuze uit ongeveer 70 iconen (terwijl DayMate na in-app aankoop er meer dan 100 heeft)
  • gebruikt het standaard meldingengeluid van je telefoon
  • begeleider direct kunnen bellen, maar geen mails naar begeleider en geen emoji's kunnen delen

 • PictogramAgenda: Dagritmekaarten/stappenplannen met eigen picto's/foto's voor Android (gratis).

 • iPicto: picto-app voor iPhone/iPad (€1,79)

 • PictoPlanner: picto-app voor iPhone/iPad (€5,99). De Stentor schreef een artikel over PictoPlanner.

 • AutiPlan Picto Planning / PictureRoutines: app voor visuele dag- en weekschema's die je kunt gebruiken als je een betaald abonnement hebt op AutiPlan (voor gezinnen €5,95 per maand). Beschikbaar voor Android (gratis) en voor iPhone/iPad (gratis). 

 • MijnEigenPlan: app voor stappenplannen voor dagelijkse terugkerende handelingen, van dezelfde makers als AutiPlan, die je kunt gebruiken als je een betaald abonnement hebt op MijnEigenPlan.nl (€35 per jaar). De apps voor Android en iPhone/iPad zijn dan gratis.

 • PictoPlace Viewer: app die je kunt gebruiken als je een betaald abonnement hebt op PictoPlace (voor particulieren €7,50 per maand). De apps voor Android en iPhone/iPad zijn dan gratis.
Sclera/Iris visualisaties heeft een overzicht van picto-applicaties voor o.a. PC of Mac.

Apps die helpen met tijdsbesef

 • Kids Timer: soort "keukenwekker" die je visueel terug ziet lopen. Beschikbaar in gratis Android versie (met advertenties) en betaalde Android versie (€0,99, zonder advertenties).
 • Time Timer: voor veel mensen bekend als apparaatje met een rood vlak dat de nog te verstrijken tijd weergeeft. Het is ook verkrijgbaar als app. de Android versie kost €0,77 en de iPhone/iPad versie kost €2,99.

Nog meer apps

Op www.apps-autisme.be vind je nog meer apps die handig kunnen zijn bij autisme, ingedeeld in rubrieken als Dagelijks leven, Interesses, Tijd & Planning, etc.

Eigen suggesties of ervaringen? Mail ze naar bestuur@autipassendonderwijsutrecht.nl