7 oktober 2015: Terugblik op thuiszittersmanifestatie en thuiszitterssymposium

Geplaatst 12 okt. 2015 13:46 door AutiPassend Onderwijs Utrecht   [ 8 sep. 2018 08:51 bijgewerkt ]
Op 1 oktober (de traditionele teldatum in het onderwijs) organiseerden ouders van thuiszitters de manifestatie Thuiszitters Tellen. Staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker werd geïnterviewd (zie video). Een dag later, op 2 oktober 2015, was er een Thuiszitterssymposium waarbij de nadruk lag op "Onderwijs en zorg gaan wél samen". Dit symposium was georganiseerd door ouders en bedoeld voor zowel ouders als professionals uit onderwijs en zorg. De presentaties zijn beschikbaar.

Thuiszitters Tellen

Het aantal leerlingen dat een school heeft op 1 oktober, bepaalt hoeveel geld ze krijgen in het daaropvolgende schooljaar. Thuiszitters zijn niet altijd ingeschreven op een school (zie Verschillende definities van thuiszitters) maar zouden wel mee moeten tellen! Ouders organiseerden daarom de manifestatie Thuiszitters Tellen. Er hebben zich 118 thuiszitters gemeld (vaak anoniem vanwege de privacy of omdat de ouders bang zijn dat het anders tegen hen gebruikt zou kunnen worden).

Tijdens de manifestatie in Den Haag waren diverse bekende politici aanwezig: Loes Ypma (PvdA), Tjitske Siderius (SP) en Emile Roemer (SP), Karin Straus (VVD), Michel Rog (CDA). Ook waren er mensen van scholierencomité LAKS, de Onderwijsinspectie, Gedragswerk, Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO Amsterdam) en Ouderkracht voor 't Kind. 

En last but not least, staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker werd geïnterviewd (lees hier de aan de staatssecretaris gestelde vragen). De antwoorden van de staatssecretaris kun je beluisteren in dit YouTube filmpje. Hij ging ook in gesprek met thuiszitters.

Sander Dekker benadrukte dat ouders het bij de onderwijsinspectie moeten melden als scholen de zorgplicht ontwijken (zoals hij ook schreef op 25 september 2015 - Brief van staatssecretaris aan Kamer over Passend Onderwijs). Alleen als ze ingeschreven staan op een school kunnen ze goed onderwijs krijgen, is zijn betoog. Veel aanwezige ouders van thuiszitters waren teleurgesteld door de woorden van de staatssecretaris, omdat zij vaak al contact gezocht hebben met de inspectie, zonder het gewenste resultaat.

Suzanne Boomsma (bestuurslid van Ouderkracht voor 't kind en van AutiPassend Onderwijs Utrecht) en moeder van een ex-thuiszitter werd geïnterviewd door Omroep Max. Ook thuiszittende kinderen zelf lieten van zich horen, zie dit filmpje en deze blog.

Zie ook dit nieuwsbericht van Nationale Onderwijs Gids: Thuiszittende kinderen en ouders vragen om voldoende maatwerk.

Op de website Passend Onderwijs van het Ministerie van OCW staat een interview met Juliëtte Mutsaers, initiatiefneemster van de manifestatie. Ze blikt terug op de reactie van de staatssecretaris: "We zijn de dialoog begonnen om tot een oplossing te komen." 

Thuiszitterssymposium

De volgende dag, 2 oktober 2015, was gereserveerd voor een symposium door ouders van thuiszitters, met als thema "Het kan WEL: onderwijs en zorg gaan wel samen".

Bekijk de presentaties:


Ander politiek nieuws over Passend Onderwijs: zie overzicht Landelijke politiek