Feniks Talent, hulp voor getalenteerde dropouts, komt naar Utrecht!

Geplaatst 28 jun. 2015 15:26 door AutiPassend Onderwijs Utrecht   [ 13 jul. 2020 11:44 bijgewerkt ]
Update juli 2020: Feniks Talent is helaas failliet. We hopen dat er een doorstart gemaakt kan worden!

Feniks Talent (voorheen CCL) verhuist in de zomer van 2015 van Sterksel (in Brabant) naar Utrecht. Ze helpen leerlingen met een hoog ontwikkelingspotentieel (IQ > 110) van 12 tot 22 jaar, die vastgelopen zijn in het reguliere onderwijs, een leven te creëren waarin ze goed tot hun recht komen en goed in hun vel komen te zitten. Havo/vwo met behulp van IVIO@School afstandsonderwijs behoort ook tot de mogelijkheden. In december 2014 (toen ze nog niet in Utrecht zaten) waren ze te zien in een uitzending van Nieuwsuur. Recente berichten vind je op de Facebook pagina van Feniks Talent.

Hun nieuwe adres is Ravellaan 13 in Utrecht, een voormalig schoolgebouw van het ROC Utrecht vlak bij de Rijksmunt. Wij hebben Feniks Talent geholpen dit gebouw te vinden, we kenden het nog van onze zoektocht voor het Stad & Land College.

Financiering kan met eigen geld of (deels?) via een PGB (PersoonsGebonden Budget). Het is ook mogelijk om op een door de overheid gefinancierde school ingeschreven te staan waarbij de school het onderwijsdeel "uitbesteedt" aan Feniks Talent, als je een school vindt die daar aan mee wil werken (dan blijft er nog wel een begeleidingsdeel over dat op een andere manier gefinancierd moet worden). 

Ouders die nu gebruik maken van Feniks Talent of een vergelijkbaar initiatief stuurden in juni 2015 een brandbrief naar de Tweede Kamer. Ze zijn zo blij hoe hun kind opbloeit bij deze opvang en maken zich grote zorgen nu de financiering moeilijker is geworden. Het is ook mogelijk om het privé te betalen maar dat is natuurlijk niet voor iedereen op te brengen. Gelukkig zijn er al samenwerkingsverbanden van scholen die de mogelijkheid bieden dat bij hen ingeschreven leerlingen het onderwijsprogramma volgen bij Feniks Talent, om zo vorm te geven aan passend onderwijs. 

Wij zijn blij met de komst van Feniks Talent naar Utrecht: het is een goede uitbreiding in het onderwijs/zorgaanbod in de regio, dat ook voor Utrechtse hoogbegaafde jongeren met autisme die vastlopen in het onderwijs een uitkomst kan bieden.