Magazine "Vanuit autisme bekeken" vol inspiratie

Geplaatst 12 apr. 2016 07:46 door AutiPassend Onderwijs Utrecht   [ 30 jan. 2019 01:24 bijgewerkt ]
De werkgroep Vanuit autisme bekeken publiceerde in de autismeweek 2016 een mooi magazine "De kracht van kwetsbaarheid" (online / pdf), vol met verhalen van mensen die in autisme naast een kwetsbaarheid ook een kracht zien, verhalen van mensen die autisme hebben of mensen met autisme verder helpen.

Lees bijvoorbeeld:
- op blz. 12 interview met Martine Delfos "Autisme: stoornis, kwetsbaarheid of kans?" - "Alle ontwikkeling is mogelijk als de tijd rijp is"
- op blz. 15 interview met psychiater Wouter Staal die uitlegt dat in de medische wereld de diagnose autisme alleen gebruikt wordt als iemand niet kan functioneren, maar dat het woord autisme in de praktijk vaak breder gebruikt wordt, ook voor mensen die met aanpassingen prima kunnen functioneren.
- op blz. 28 interview met leerkracht/IB-er Barbara Hoogland die de checklist voor scholen van Vanuit autisme bekeken toepaste op haar school: "Autisme is dé graadmeter voor passend onderwijs"
- op blz. 34 interview met jeugdarts Ivo Beutinck die scholen in Zutphen aanmoedigt om het de jeugd-ggz te melden zodra een leerplichtig kind twee weken school mist omdat hij/zij niet kan meekomen met de rest: "Snel traceren zieke leerling voorkomt thuiszitten"
- op blz. 35 interview met moeder Sietske de Jongh: "Mijn vraag is continu: 'Wat past voor mijn kind?'"
- op blz. 36 interview met schooldirecteur Anco van Moolenbroek: "Voor gelijke kansen moet je soms ongelijk behandelen"

De moeite van het lezen waard!