Kromme Rijn College in Utrecht (niveau 2.2b Speciale school met eigen docenten, vooral vmbo, cluster 4) is een school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) die onderbouw praktijkonderwijs, vmbo en havo biedt (t/m klas 3) aan leerlingen met problemen op het gebied van leren en/of gedrag. Er is een aparte locatie voor internaliserende leerlingen. Op deze pagina beschrijven we vooral het havo-onderwijs op het Kromme Rijn College. Algemene aspecten speciaal onderwijs:
Aparte locatie voor internaliserende leerlingenVanaf augustus 2020 heeft het Kromme Rijn College een aparte locatie aan de Mesdaglaan in Utrecht voor de internaliserende leerlingen (zie uitleg van internaliserend en externaliserend op Wikipedia). Wij als Stichting AutiPassend Onderwijs Utrecht vinden dat een goede zaak, omdat veel internaliserende leerlingen zich dan veiliger voelen en beter tot ontwikkeling kunnen komen. Op de website van de school staat onder Nieuwe locatie voor internaliserende leerlingen uit april 2020: Uit de schoolgids:
Kleine groepen van gemengd niveauOp het Kromme Rijn College zijn de groepen kleiner dan op andere cluster 4 vso's, namelijk ongeveer 8 leerlingen per groep in plaats van ongeveer 15. In dezelfde groep zitten leerlingen van meerdere niveau's, bijvoorbeeld leerlingen op praktijkonderwijs-niveau, vmbo-niveau en havo-niveau in dezelfde groep. In
Magister ziet de leerling per les
beschreven wat hij/zij aan leerstof of opdrachten moet maken. Stichting AutiPassend Onderwijs Utrecht vindt het een nadeel dat hierdoor geen klassikale instructie op havo-niveau mogelijk is, dat er relatief veel zelfstandig gewerkt moet worden, en de leerlingen over het algemeen geen les krijgen van docenten die gespecialiseerd zijn in een bepaald vak. Het voordeel is dat er meer maatwerk en meer persoonlijke aandacht mogelijk is. Het is ook een nadeel dat op het Kromme Rijn College slechts zelden Frans of Duits wordt gegeven, ook niet aan havo-leerlingen. Een tweede vreemde taal (naast Engels) is echter wel een voorwaarde om ooit door te kunnen stromen naar het vwo. De directeur Wim van Ruitenbeek heeft ons gelukkig beloofd dat als een havo-leerling Frans en/of Duits nodig heeft voor zijn/haar toekomst, hij zal regelen dat dat ook geboden wordt (eventueel via afstandsonderwijs / IVIO@School). Havo t/m leerjaar 3Op het Kromme Rijn College kan de havo slechts tot en met het 3e leerjaar gevolgd worden. Het is de bedoeling dat de bovenbouw (4 en 5 havo en het examen) op een andere school wordt gedaan. Uit de schoolgids: En ook:
![]() Bovenstaande paragraaf uit de schoolgids lijkt vooral de situatie voor het vmbo te beschrijven en niet voor de havo, ook al staat havo er expliciet bij vermeld. Voor de havo start het PTA meestal pas in leerjaar 4, en OPDC US heeft geen havo bovenbouw. Dat blijkt ook uit een schema in de schoolgids, waarvoor bij de havo geen doorstroom naar het OPDC wordt vermeld (zie afbeelding): bij vmbo-tl wordt wel OPDC Utrecht vermeld, bij havo staat alleen "Regulier of vso" als doorstroombestemming vanuit het 3e leerjaar. Dus wij vermoeden dat voor havo-leerlingen geldt dat ook zij een wensschool aangeven naar welke ze uit willen stromen, en dat het dan verstandig is om in de eerste helft van leerjaar 3 duidelijkheid te zoeken of uitstroom naar die wensschool mogelijk zal zijn. Dan kan de profielkeuze van de havo volgens de (on)mogelijkheden van de wensschool al plaatsvinden halverwege leerjaar 3 op het Kromme Rijn College. Overstappen aan het einde van havo 3 is een natuurlijk moment omdat in havo 4 de leerlingen starten met de tweede fase: hun profiel en het bijbehorende PTA. Oordeel van de onderwijsinspectieOp de site van de onderwijsinspectie is deze school terug te vinden als de VSO-afdeling van SO Fier. In het Rapport van bevindingen kwaliteitsonderzoek van juli 2017 staat onder andere:
Een keer rondkijken op het Kromme Rijn College?Op de website van de school staat op de pagina Open Huis wanneer je langs kunt komen. Feedback van oudersWe zijn op zoek naar feedback over deze school van ouders wiens zoon of dochter autisme heeft, cognitief havo of vwo aankan, en leerling is (geweest) op deze school. Wil je ons helpen? Mail ons op bestuur@autipassendonderwijsutrecht.nl. De feedback willen we anoniem en neutraal verwoord opnemen op deze pagina, op een zelfde manier als we doen bij onze pagina's over andere vso's: Berg en Bosch College in Bilthoven, Axia College in Amersfoort en Elan College in Bussum. Hoe de school zichzelf beschrijft in vacaturesOp Meesterbaan stond in mei 2020 vermeld:
|